Nyheter

Skåne är Sveriges sydligaste landskap och är en del av Öresundsregionen, en av Europas bästa regioner att bo, jobba eller studera i. Det tar bara en halvtimme att pendla till Köpenhamn och många i regionen drar nytta av det och bor på ena sidan sundet medan de jobbar på den andra. Regionen har totalt fyra flygplatser: Köpenhamn Kastrup, Malmö Airport, Kristianstad Airport och Ängelholm Helsingborg Airport.

Det stora utbudet av flygplatser gör att det är lätt att resa till och från Öresundsregionen. Det finns även ett flertal färjeförbindelser och järnvägsstationer i både Skåne och Danmark. Skåne har ett vackert landskap, små byar och pulserande storstäder. Kollektivtrafiken är välutvecklad, det finns många företag i regionen och arbetskraften är en av Europas mest välutbildade. Har du ännu inte utbildat dig så är Öresundsregionen helt rätt för dig, några av både Danmarks och Sveriges bästa lärosäten i finns regionen. Innovation är någonting som uppskattas i Skåne och har du funderat på att starta eget företag så finns alla möjligheter att lyckas i Skåne. Närheten till Danmark, Tyskland och Polen gör Skånes läge perfekt för den som vill jobba med exportvaror.

Utbildningseffekt i Öresunds region

Skånes befolkning har en väldigt hög utbildningsnivå och man kan välja mellan två universitet, tre högskolor, Campus Helsingborg som är en del av Lunds Universitet och Akademi Båstad. Många svenskar väljer att bo i Skåne och studera i Danmark. För att läsa mer om studier i Danmark kan man besöka www.norden.org. Danska universitetsstudier kallas ”lange videregaende uddannelser” och är ganska likt svenska högskoleutbildningar. Vill man inte läsa akademiskt så finns det två mer yrkesinriktade utbildningsformer, ehrvervsakademiuddannelser och professionsbacheloruddannelser. De är kortare och mer yrkesinriktade än de akademiska utbildningarna och båda utbildningsformerna innehåller mycket praktik på arbetsplatser. Inom Ehrvervsakademiuddannelser kan man utbilda sig i sju olika yrkeskategorier: bio- laboratorieteknik, design, IT, administration, friskvård och hälsa, teknik och ekonomi.

Är utbildningen under statlig tillsyn och inbegriper minst 13 studieveckor heltidsstudier så kan du som svensk få studiestöd från Sverige. Det är populärt för studerande i Danmark att bo i studentkorridorer, så kallade kollegium. För att bo i ett kollegium så krävs det att man är heltidsstuderande. De är billiga och ofta centralt placerade med eget rum och ibland badrum, men kök och andra utrymmen delas med andra. Det finns också ungdomsbostäder, ungdomsboliger och där är ytterligare ett krav att man är mellan 18 och 25 år gammal.

Det är viktigt för svenskar att minnas att man i Danmark betalar hyra för studentbostäder 12 månader om året och inte nio, som på många ställen i Sverige. Det måste man komma ihåg att budgetera för eftersom man bara får det svenska studiestödet nio månader om året. Det går givetvis också att bo i vanliga hyreslägenheter eller köpa en lägenhet om man hellre vill det och har råd. Eftersom det är så nära att pendla över Öresund så går det alldeles utmärkt att bo i Sverige och studera i Danmark. Dessa möjligheter är det som gör Öresundsregionen så unik och är en anledning till att utbildningsnivån är hög i regionen.

Fastighetsbyrå

I november 2010 gick Sparbanken Finn och Sparbanken Gripen ihop och bildade Sparbanken Öresund. Sparbanken Finns Fastighetsbyrå bytte då namn till Sparbanken Öresund Fastighetsbyrå. De har sex stycken kontor och 14 anställda. De är väletablerade i sydvästra och mellersta Skåne. Både banken och fastighetsbyrån har en lång, stabil historia och ett stort nätverk med goda relationer. Alla mäklare är kunniga, engagerade, affärsmässiga och handlingskraftiga. Samarbetet med Sparbanken Öresund gör att man alltid har möjlighet att snabbt komma i kontakt med en rådgivare för lånelöften eller andra ekonomiska råd relaterade till bostadsbytet.

Sparbanken Öresund

Sparbanken Öresund har kontor i hela västra Skåne och huvudkontor i Malmö. De kan därmed stolt säga att de är den enda banken som är helt fokuserade på Öresundsregionen. Banken lever som de lär och styrelsen, ledningen, medarbetarna och ägarna finns alla i Öresundsregionen. Sparbanken Öresund grundades 2010 men rötterna finns i lokala sparbanker varav den äldsta grundades redan år 1833. De har kontor i: Bjärred, Båstad, Dalby, Eslöv, Förslöv, Helsingborg, Höganäs, Hörby, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Löddeköpinge, Malmö, Munka Ljungby, Staffanstorp, Södra Sandby, Trelleborg, Veberöd, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga. Det finns totalt 500 anställda på de olika kontoren. 216 300 privatkunder och 16 000 företagskunder har valt Sparbanken Öresund som bank. Visionen är att dessa kunder ska vara regionens mest nöjda kunder. Sparbanken Öresund vill hjälpa människor att förverkliga idéer och bidra till bygdens utveckling. De investerar en del av sin vinst i olika verksamheter i västra Skåne.

För den som funderar på att köpa ny bostad så erbjuder Sparbanken Öresund ett paket, nämligen en flyttlåda som gör flytten enklare och tryggare. Man får en personlig rådgivare som kan hjälpa till med lånelöfte, själva bolånet, placeringar och sparande. Det kostnadsfria lånelöftet tas fram efter att man tillsammans med rådgivaren har gjort en boendekalkyl för att räkna ut hur mycket man får låna, och hur mycket den nya bostaden får kosta. Bolånen har förmånlig ränta, ett handpenningslån som är räntefritt i tre månader och möjlighet till ett tillfälligt överlåtelselån ifall du köper en ny bostad innan du har sålt den gamla bostaden. I samarbete med If erbjuds bra rabatter på försäkringar. Har du sålt en bostad och är osäker på hur du vill placera ett eventuellt överskott så erbjuder Sparbanken Öresund ett säljarkonto som har en av marknadens bästa räntor i upp till tre månader, så du får tid att bestämma hur du vill placera dina pengar. Man får också möjlighet till juridisk rådgivning av familjejurister som ger bra tips på hur man ska undvika olika tvister. Det nya hemmet ska kännas tryggt och därför skickar de även med en brandvarnare, en brandfilt och en ficklampa.

Med Sparbanken Öresund Fastighetsbyrå och Sparbanken Öresunds gemensamma expertis så får du trygga helhetslösningar av två företag som lever och verkar i orten. Det ger dig de bästa möjliga förutsättningarna att ditt bostadsköp ska bli så tryggt och glädjande som möjligt. Och det kan bli början på en lång, god relation med två företag som värnar om orten.