Blogg

Hur fungerar en VVS-montering?

En VVS-installation är en enhet som används för att fixa rör i en konstruktion eller byggnad. Det är också känt av olika namn som rörfogning, fogning, bussning, skaft, lås eller spindel. I allmänhet består en plumb-montering av ett cylindriskt yttre fodral av järn eller stål, ett flexibelt inre fodral av isolerat polystyren (akryllonitril butyrat) och en lufttät kopplingsenhet. Det yttre höljet är vanligtvis försett med tätning eller vattentäta leder.

Ta reda på detaljer om VVS-installation här.

En VVS-installation används främst för att sammanfoga två eller flera rörsystem. Det är i grunden en vertikal parkoppling som förenar ena sidan av ett rör till motsatt sida av ett annat rör i samma system. Vanligtvis finns det en krage som omger fogen. Dessa rörmokare är skickliga på att installera både raka och böjda typer av rör. De kan också göra byggjobb som att installera rör under väggar och till och med reparera skadade.

Många av dessa beslag är gjorda av stål eller rostfritt stål, men det finns också de av plast, förkromad, mässing, koppar och andra material. Plast används vanligtvis för internt bruk, medan det rostfria stålet mestadels används för yttre VVS-beslag. Ibland används också en kombination av två eller flera material för att producera en mer komplicerad led.

Ett exempel på en sådan blandningskombination inkluderar en mässingshylsa och en mässingsnippel. En mässingshylsa liknar hylsan på ett vanligt mässingsrör. Den är täckt med ett lager av isolering för att skydda den från elementen, såsom värme, kyla, regn och snö. En varmvattenmontör blandar en lösning av PVC (polyvinylklorid) med vatten och spårar denna blandning genom armaturen. Sedan passerar den uppvärmda PVC-vätskan genom armaturerna för att ge varmt vatten till hemmet.

Två olika typer av sådana beslag ses ofta idag, nämligen den inverterade smörgåsen och den traditionella stylade rörnippeln. Den inverterade smörgåsen liknar den konventionella monteringsstilen där det bara finns ett enda rör som matar tillförseln till ett hus. Detta beror på att stålhylsan faktiskt sätts in i ett befintligt rörsystem. Traditionella mönster kräver två rör för varje kran. Inverterad smörgås innebär att det finns ett enda rör som matar tillförseln till två separata hus.

Plast används vanligtvis för internt bruk, medan det rostfria stålet oftast används för yttre VVS-beslag

En viktig fördel med att använda en inverterad tee-montering är att den ger ett mycket effektivt sätt att hantera vätskor. Förutom att minska avfallet minskar det också risken för korrosion på grund av värme, kyla och regn. En annan fördel med att använda en Tee-montering är att den är mer kostnadseffektiv än att använda två befintliga rörledningar. Om du vill ha ett ekonomiskt sätt att hantera varmvattenförsörjningen i ditt hem är PVC-rörbeslag verkligen värda att överväga.