Byggnader

Triumfbågen Arc de Triomphe i Paris

Triumfbågen är ett av de mest formella och framträdande monumenten i Paris. Boken byggdes för att fira kejsar Napoleon Bonapartes seger och står väl synlig i den västra änden av Champs Elysees, den mest fashionabla gatan i Paris.

Detta är en av de platser som man måste se i Paris. Det finns cirka 300 trappsteg att klättra upp för att nå toppen av Triumfbågen. Det är dock helt värt ansträngningen, utsikten över 12 gator som sträcker sig från den ö som Triumfbågen är placerad på är fantastisk. Om du av hälsoskäl inte kan klättra uppför så många trappsteg (och det är en tuff klättring även för friskare och yngre ) kan du av hälsoskäl alltid be att få använda hissen som är reserverad för äldre och handikappade. När du väl är uppe på toppen kan du se hela vägen upp till den yttersta änden av Champs Elysees. På andra sidan, precis mittemot den utsikten, kan du ta in utsikten över den stora bågen. De många vyerna är magnifika, särskilt under julen när Champs Elysee är upplyst av vackert dekorerade träd med nedfallande belysning.

  • Hur man lär sig om Triumfbågen på bara 10 dagar.
  • Förberedelser du bör göra innan du använder Triumfbågen.
  • Det billigaste sättet att få en fribiljett till Triumfbågen.
  • Anledningarna till att vi älskar Arc De Triomphe.
  • Historien om Triumfbågen.
  • Här är vad folk säger om Triumfbågen.

Det bästa sättet att besöka Triumfbågen är förmodligen att gå upp längs Champs Elysées och nå toppen. När du ändå är här, ta dig tid att beundra utsikten och ta några fotografier med Triumfbågen som magnifik bakgrund. Under sommaren finns det en särskild plattform som byggts för att du ska kunna få en bättre utsikt över bakgrunden.

Härifrån kan du korsa vägen genom att använda den underjordiska förbifarten för att nå ön där Triumfbågen står. Tänk inte ens på att korsa vägen utan att använda denna förbifart. Det är för mycket trafik och det är för farligt och du kommer att få en varning av polisen. Biljettdisken är mycket lätt att hitta. När du har njutit av bågen kan du gå längs Avenue Kleber för att nå Eiffeltornet. Detta är en trevlig promenad på cirka 15 till 20 minuter.

Triumfbågen inlindad

Triumfbågen inlindad, är ett tillfälligt konstverk för Paris, visades i 16 dagar från lördag 18 september till söndag 3 oktober 2021. Projektet förverkligades i samarbete med Centre des Monuments Nationaux och i samordning med Paris stad. Det fick också stöd från Centre Pompidou. Triumfbågen lindades in i 25 000 kvadratmeter återvinningsbart polypropenväv i silverblått och med 3 000 meter rött rep.

År 1961, tre år efter att de träffats i Paris, började Christo och Jeanne-Claude skapa konstverk i offentliga miljöer. Ett av deras projekt var att klä in en offentlig byggnad. När Christo kom till Paris hyrde han ett litet rum nära Triumfbågen och hade sedan dess varit attraherad av monumentet. År 1962 gjorde han ett fotomontage av Triumfbågen som han såg från Avenue Foch och 1988 ett collage. 60 år senare konkretiserades projektet slutligen.

Triumfbågen inlindad finansierades helt och hållet av Christo V. Javacheffs dödsbo, genom försäljning av Christos förberedande studier, teckningar och collage av projektet samt skalmodeller, verk från 1950- och 1960-talen och originallitografier om andra ämnen. Det har inte fått några offentliga medel. Centre des Monuments Nationaux, den statliga institution som förvaltar Triumfbågen, var nöjd med genomförandet av ett projekt som visade dess engagemang för samtida skapande och som hedrade ett av de mest emblematiska monumenten i Paris och Frankrike.

Den eviga flamman, som står framför den okända soldatens grav vid Triumfbågen, fortsatte att brinna under installationen, visningen och nedmonteringen av konstverket. Som alltid har veteranföreningar och frivilliga som är engagerade i den franska republikens värderingar sett till att minnet fortsätter och att den dagliga ceremonin med att tända flamman på nytt, som är en hyllning till den okände soldaten och till dem som förlorade sina liv i kampen för Frankrike, genomförs. Triumfbågen inlindad avslutades enligt Christos önskemål av hans team efter hans död.

Triumfbågen i Paris är ett anmärkningsvärt monument

Så när du börjar planera din semester till Frankrike kommer du utan tvekan att försöka ta reda på vad du kan göra, se eller besöka, men när det gäller Paris finns det så många olika monument och landmärken att det ibland är ett svårt jobb att bestämma sig för vad du ska se härnäst! Ett ställe som vi starkt rekommenderar dig att gå och se är Triumfbågen, som är ett anmärkningsvärt monument som byggdes för att hedra dem som kämpade för Frankrike.

  1. Du kanske har hört talas om den berömda Avenue des Champs-Elysees, som är känd över hela världen för sina affärer, restauranger, hotell och mycket annat. Det är här du kan hitta Triumfbågen, som ligger i den västra änden av Champs-Elysees och står i mitten av Place Charles de Gaulle.
  2. Detta är också den näst största triumfbågen, den är över 51 meter hög och beställdes av Napoleon och ritades 1806, men blev faktiskt inte färdig förrän på 1830-talet under kung Louis-Philippe. Men det är svårt att föreställa sig hur stort detta monument verkligen är, så för att ge dig en uppfattning, bara några veckor efter första världskrigets segerparad i Paris flög en pilot sitt biplan rakt genom mitten av det!

När du besöker Triumfbågen kommer du att upptäcka att den också är hemvist för den okända soldatens grav och har en evig låga, som förresten är den första eviga flamman som tänds i Västeuropa sedan år 391 och den brinner till minne av de döda som aldrig identifierades från första och andra världskriget, men även om det aldrig är meningen att den ska släckas, så var det en gång så att en berusad man bestämde sig för att urinera på den, och ja, du gissade rätt, han blev snabbt arresterad!!!

Under årens lopp har många politiska personer visat sin respekt vid graven, bland annat president John F. Kennedy och hans fru Jacqueline, och när president Kennedy mördades bestämde sig Jacqueline för att göra en liknande hyllning med en evig låga. Så den franske presidenten åkte till Washington för att närvara vid begravningen och bevittnade tändandet av den låga som hade gjort ett bestående intryck på Jacqueline Kennedy sedan hennes besök i Frankrike.

För att återgå till detta historiska landmärke i Paris kan du se rikt skulpterade friser av soldater på murverket. Och på Triumfbågens vindsvåning finns 30 sköldar som är graverade med namnen på viktiga revolutionära och napoleonska militära segrar. På innerväggarna finns också namnen på hundratals franska generaler.

Triumfbågen har också blivit en samlingspunkt för många evenemang och den 11 november, som var datumet för vapenstilleståndet mellan Frankrike och Tyskland som undertecknades 1918, hålls nu en ceremoni varje år. Dessutom har det också hållits många parader och andra större evenemang, och en annan är den stora paraden som hålls varje år på Bastiljdagen, som faktiskt är den största i Europa.

Men en av de främsta anledningarna till att de flesta människor från hela världen känner till Triumfbågen är förmodligen det berömda cykelloppet Tour de France, som spelar en viktig roll för deltagarna, eftersom cyklisterna vet att loppet är nästan avslutat i samma ögonblick som denna fantastiska monumentala båge syns. Det är utan tvekan därför man ser några leenden på deras ansikten vid denna tidpunkt, särskilt när Tour de France avslutas på Champs Elysees med folkmassorna som hejar på de mycket utmattade deltagarna.

Du kan naturligtvis nå Triumfbågen i lugnare takt, genom att åka bussresa i Paris, hyra en cykel eller promenera längs Champs-Elysees och utnyttja tunneln på den norra sidan, som går under den ökända korsningen och är säkrare än att undvika trafiken!

Det är gratis att gå runt på utsidan, men om du vill gå in i museet för att lära dig mer om dess historia och gå upp på toppen för att få en fantastisk utsikt, kostar det en liten avgift, men eftersom Arce de Triomphe är öppen för allmänheten för besök fram till efter kl. 22.00, ger den en fantastisk utsikt på kvällen över de skimrande ljusen längs Avenue des Champs Elysees.

En guide till Triumfbågen

Många av oss måste vara medvetna om den berömda Avenue des Champs-Elysees som är känd över hela världen för sina fastigheter. Väster om Champs-Elysees ligger Triumfbågen, en av de mest besökta platserna i Paris, som ger en spektakulär överblick över staden, bättre än Eiffeltornet.

Utan tvekan är Triumfbågen ett av de mest kända monumenten i Paris idag. Triumfbågen står mitt på Place Charles de Gaulle och ligger på Seine-flodens högra strand. Napoleon beställde bågen som en hyllning till den franska armén efter segern vid Austerlitz. Triumfbågen färdigställdes 1836 under kung Louis-Philippe I:s regeringstid. Den storslagna bågen som är 164 fot hög och 72 fot bred ligger i slutet av Avenue des Champs Élysées. Bågens struktur består av en enkel båge tillsammans med en välvd passage. Tolv avenyer inklusive Champs-Elysées utgår från Triumfbågen.

Bågen är en symbol för stolthet och prestige, och därför hålls nationella minnesceremonier regelbundet. För att fira Bastille Day anordnas ett antal evenemang här.
Bågen är rikligt försedd med skulpturer av Antoine Etex, Francois Rude och Jean-Pierre Cortot. Haussmanns design av 12 avenyer kan ses från Crowning the Arc de Triomphe, som alla är placerade i en perfekt rak linje. Det finns en grav för okänd soldat där man kan hitta en evig låga som är den första eviga flamman som tändes i Västeuropa sedan äldre tider och den brinner till minne av de döda soldater som inte identifierats från första och andra världskriget.

Eftersom det är en så prestigefylld plats har många storheter som president John F. Kennedy visat sin respekt vid graven. Tour De France-loppet har också sitt mål vid Triumfbågen, vilket är den främsta anledningen till att det är känt över hela världen. På kvällen har man en fantastisk utsikt vid Triumfbågen. För att nå toppen av monumentet måste turisterna klättra uppför mer än 280 trappsteg, vilket är ansträngande eftersom man måste svettas mycket. Det finns också hissar för fysiskt funktionshindrade personer. Det finns ett litet museum och en presentbutik på toppen för besökarna.

Man kan ta sig hit med tunnelbanelinjerna 1, 2 och 6 genom att nå den närliggande stationen Charles-de-Gaulle-Etoile. Med buss kan man ta linjerna 22, 30, 31 och 52. Personer som reser från RER kan ta linje A och nå Charles-de-Gaulle Etoile-stationen. Triumfbågen är öppen från april till september kl. 10-23, medan den är öppen från oktober till mars kl. 10-22.30.

Triumfbågen – Alla vägar leder till den romerska bågen

Triumfbågen i Paris ligger på Place de l’Etoile i västra änden av Champs-Elysées och i mitten av en stjärna av tolv stora avenyer. Det är därför inte konstigt att rondellen som omedelbart omger denna triumfbåge är särskilt trafikintensiv. Den som studerar en flygbild över de avenyer som utgår från Place de l’Etoile skulle kunna dra slutsatsen att alla vägar måste leda till denna fantastiska romerska båge.

När allt kommer omkring var det Jean Chalgrin, arkitekten bakom Triumfbågen, som tog modell av Titusbågen från första århundradet, som ligger på Via Sacra i Rom. Den parisiska versionen från 1806 beställdes efter Napoleons seger vid Austerlitz, hans största triumf, och den dominerar landskapet med sin höjd på 50 meter. Utsikten till Triumfbågen har dock inte alltid varit så lätt. Bågen, som ligger på Seine högra strand, fick sin miljö rationaliserad först under överinseende av baron Haussmann, som 1852 utsågs av Napoleon III för att ”modernisera” staden. Haussmann omgestaltade Place de l’Etoile och skapade de långa avenyerna som ger bågen dess perspektiv.

Före Haussmann ekade staden av sin medeltida bakgrund, med slingrande gator och slitna hus. Haussmann smyckade Triumfbågens omgivningar med trädkantade boulevarder, rymliga trädgårdar och byggnader med enhetliga höjder.

Med sin starka militära känsla, som frammanas av ikonografier av franska ungdomar som slåss mot skäggiga germanska krigare, blev Triumfbågen ett mål för trupper som paraderade efter militära kampanjer. Fransmännen paraderade där 1919 och 1945, tyskarna 1871 och 1940. Den förmodligen mest vågade resan till bågen gjordes av en pilot vid namn Charles Godefroy som flög sitt biplan genom bågen 1919 för att fira första världskrigets slut. Om du vill ta dig dit i dag måste du ta RER eller tunnelbanan och kliva av vid hållplatsen Charles de Gaulle-Etoile. Du måste ta en undergång för att komma till bågen eftersom rondellen är alldeles för trafikerad.

Fakta och historia om Triumfbågen

Även om den är mindre konstnärlig än sin äldre kusin Porte Saint-Denis är Triumfbågen från Etoile den mer kända och mycket större. Den ligger på toppen av Chaillot-kullen och utgör centrum från vilket ett dussintal livliga parisiska avenyer strålar ut.

Det finns faktiskt flera Triumfbågar i Paris. En stor båge med två tjocka torn överst på en stor horisontell del har varit ett populärt arkitektoniskt inslag sedan Ludvig XIV:s (den ”14:e”) tid i slutet av 1600-talet. Men den som ligger i korsningen mellan Champs-Elysées och Avenue de la Grande Armée (tillsammans med 10 andra gator) är den som de flesta besökare söker sig till.

Dess genomarbetade sniderier och friser gör verket till en konstnärlig njutning, men monumentets enorma storlek – som är ofattbar bara på fotografier – gör det till ett arkitektoniskt underverk. Bågen är 50 meter hög, 45 meter lång och 22 meter bred. Den välvda gången är 30 meter hög.

När du står under konstruktionen (men med tanke på trafiken i Paris aldrig i centrum, tyvärr) blir du överväldigad av den massiva stenen. Här är det lätt att föreställa sig Napoleons arméer som triumferande marscherar nedför boulevarden och genom öppningen. Den beställdes 1806 och färdigställdes 1836 och byggdes för att fira Napoleons segrar. Ironiskt nog fick Napoleon aldrig chansen att göra det. Wellington besegrade hans armé vid Waterloo 1815 vilket satte stopp för Napoleons självförhärligande monumentbyggprojekt.

Monumentet kan ses från flera olika delar av Paris på långt håll, delvis tack vare Paris zonindelningsrestriktioner som förbjuder byggandet av höga byggnader. Men strukturen kan inte bara ses på långt håll eller under valvet, utan även under och inuti. Det finns en tunnel under gatan från den ena sidan till den andra och en spiraltrappa i det inre. Vid basen finns fyra stora reliefskulpturer som är placerade på baserna av fyra pelare. Runt toppen finns ingraverade namn på viktiga segrar under perioden. Längs sidorna finns namnen på 558 generaler – de understrukna dog i strid.

Sedan slutet av första världskriget har Arc haft den okända soldatens grav, till minne av de döda som dödades mellan 1914 och 1918. Den ständigt brinnande minnesflamman utgör en rörande del av det imponerande monumentet. Inne i bågen finns ett litet museum med utställningar som rör dess historia. (Inträdet täcker museet och tillträde till toppen). Från toppen är utsikten, som överallt ovanför Paris, imponerande. Det är inte för inte som den är känd som ”ljusets stad”. Därifrån kan besökaren se Louvren och Place de la Concorde och andra välkända sevärdheter.

Den storslagna Triumfbågen

Triumfbågen står majestätiskt i centrum av Etoile, en stor rondell utformad av baron Haussmann, från vilken 12 avenyer, däribland Champs-Elysees, utgår. Den hyllas som en av de största – om inte den största – triumfbågarna i världen.

Bågen beställdes av Napoleon för att fira hans segerrika strider. Han hade redan byggt en båge på Place du Carrousel, men blev besviken över dess slutliga storlek och fortsatte att ersätta den med den mycket större och storslagna Triumfbågen. Arbetet med den 50 meter höga byggnaden inleddes 1806, men slutfördes inte förrän 30 år senare under Louis-Phillippe, till stor del på grund av Napoleons nederlag och fall från makten. Passande nog passerade hans begravningsprocession under bågen på väg till sin sista viloplats vid Les Invalides.

I dag är bågen fortfarande en symbol för stolthet och är regelbundet värd för nationella minnesceremonier. Den 8 maj varje år spelar den en central roll i firandet av VE-dagen, den 14 juli är den värd för ett evenemang för att fira Bastiljedagen och Napoleons seger i slaget vid Austerliltz 1805 firas vid foten av bågen den 2 december. Under bågen ligger den okände soldatens grav, ett offer från första världskriget som begravdes den 11 november 1920, och där hålls minnesdagsevenemang varje år. En minneslåga ovanför graven tänds varje dag klockan 18.30.

Bågen är överdådigt utsmyckad med skulpturer av Jean-Pierre Cortot, Antoine Etex och Francois Rude. Bland dem finns Rudes berömda frihetsskulptur La Marseillaise. Ovanför skulpturerna finns en fresk som föreställer Napoleons trupper som ger sig ut i strid och deras segerrika återkomst, tillsammans med 30 sköldar som var och en bär namnet på en revolutionär eller kejserlig seger. Cortots relief föreställer fredsavtalet i Wienfördraget 1810, medan andra föreställer slaget vid Aboukir av Seurre den äldre och slaget vid Austerlitz av Gechter. General Marceaus begravning visas ovanför ingången till arkens museum.

Som kronan på Triumfbågen finns en utsiktsplattform varifrån man kan se Haussmanns utformning av 12 avenyer och den världsberömda axeln, eller siktlinjen, känd som Axe Historique. Denna sträcker sig från Grande Arche i La Defense till Triumfbågen, längs Champs-Elysées till obelisken i mitten av Place de la Concorde och vidare till Triumfbågen i Carrousel och Louvrenmuseet. De är placerade i en perfekt rak linje och bildar ett storslaget panorama. Innanför bågen finns ett museum som berättar om konstruktionens fascinerande historia och detaljer om Napoleons segrar. Om du känner dig tillräckligt energisk kan du gå uppför de 184 trappstegen till utsiktsplattformen.

Triumfbågen hyllar modet

Triumfbågen är ett av de mest kända landmärkena i Paris. Byggandet av monumentet initierades av Napoleon Bonaparte som tänkte sig en stolt triumfbåge liknande dem som fanns i det antika Rom, som firade de erövrande styrkornas ära. Triumfbågen ritades av den franske arkitekten Jean François Thérèse Chalgrin. Även om Napoleon först lät bygga den 1806 blev den färdig först trettio år senare, 1836, under Louis Philippe.

Triumfbågen var tänkt att vara en hyllning till den franska arméns mod och tapperhet som kämpade under Napoleonkrigen. Inne i Triumfbågen kan man se namn och datum för alla de stora revolutionära och napoleoniska krigen inskrivna på de trettio sköldarna precis ovanför friserna som föreställer de franska legionerna. En av de mer populära skulpturerna här är La Marseillaise, den ska representera Frankrikes figurativa ansikte som kallar på sitt folk, och skulpturen används också som militärt emblem som ges till Frankrikes mest exceptionella militära generaler.

Under Triumfbågen ligger graven för den ”okände soldaten”, en dödad hjälte från första världskriget. Inskriptionen på graven säger ”här ligger en fransk soldat som dog för sitt fosterland”. En evigt tänd flamma kan ses här, till minne av tapperheten hos de oidentifierade franska soldater som dog under första och andra världskriget. Flamman är betydelsefull eftersom det var den första eviga flamman i Europa sedan de vestala jungfrus flamman släcktes 391 e.Kr. Varje år den 11 november, den dag då Frankrike undertecknade vapenstilleståndet med Tyskland, hålls en högtidlig ceremoni med deltagande av Frankrikes president.

Monumentet ligger på Challiot-kullen i mitten av en stjärnformad korsning från vilken 12 olika avenyer utgår. Fotgängare kan ta sig till bågen via en undergång och klättra upp till toppen med hjälp av observationshissen eller trappan. Beläget i ett av de mest populära turistområdena är det inte svårt att hitta ett hotell eller en restaurang i Paris i detta område.